Artykuły

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

Sarna to nie żona jelenia, a daniel nie jest ich synem. Rozwiejmy tajemnicę saren.

Sarna Capreolus capreolus występuje w prawie całej Europie i w części Azji. Pospolita w Polsce. Jest najliczniejszym i najmniejszym gatunkiem z rodziny jeleniowatych w naszych lasach. Jej liczebność szacowana jest na około 1 mln osobników; w Bolimowskim Parku Krajobrazowym - na 650 (2 do 7 osobników na 100 ha powierzchni leśnej).
W Polsce sarna to gatunek łowny, najliczniej reprezentuje tak zwaną zwierzynę grubą. W Bolimowskim Parku Krajobrazowym pozyskanie w ciągu roku wynosi około 23% populacji.

Grzebiuszka ziemna (Pelobates fuscus) – zwana również huczkiem, jest jednym z pospolitszych płazów bezogoniastych występujących w Polsce, ale ze względu na skryty tryb życia może wydawać się rzadkim okazem. Nazwa „huczek” pochodzi od charakterystycznego, donośnego głosu, wydawanego podczas godów.

Wygląd:

Huczek ma krępą i dość niezgrabną sylwetke, która może przypominać ropuchę. W rzeczywistości jest bardzo zwinny. To dość niewielki płaz; samce potrafią dorastać do 5 cm, zaś samice do 8 cm długości. Na tylnych nogach ma silne modzele służące do kopania nor. Cechą charakterystyczną grzebiuszki jest pionowa źrenica, która potrafi się rozszerzać. Ubarwienie jest z reguły brązowe z jasniejszymi plamami.

Kowal bezskrzydły inaczej nazywany jest też kowalem dwuplamkiem, tramwajarzem lub strażakiem. To pospolicie występujący w Polsce pluskwiak. Osiąga długość 8 – 12 mm. Ma bardzo charakterystyczny wygląd: czarne odnóża, głowę i czułki; tułów i przedplecze czerwone z czarnymi rysunkami; tylne skrzydła zredukowane (stąd nazwa owada) z czarnymi kropkami. Zwykle łatwo daje się zauważyć, gdy całymi gromadami szczególnie wiosną (po opuszczeniu zimowych kryjówek) wygrzewają się u podstawy pni drzew. Najczęściej spotkać je można pod lipami, kasztanowcami i robiniami. Wędrownie po drzewach ułatwiają im przylgi znajdujące się na odnóżach.

Fruczak gołąbek to średniej wielkości motyl (ok. 3-4 cm długości i 4-4,5 cm rozpiętości skrzydeł) o krępej sylwetce. Szarobrunatne ciało pokryte jest gęstymi włoskami. Na końcu odwłoka posiada białe i czarne, odstające łuski, które przypominają ptasi ogon. Ułatwiają one motylowi sterowanie w locie. Przednie skrzydła ma barwy szarej z ciemnymi liniami, tylne z kolei pomarańczowej.

Motyl ten należy do rodziny zawisakowatych. Zawisaki są w większości motylami nocnymi, tylko nieliczne gatunki - takie jak chociażby fruczak - latają w ciągu dnia.

Pachnica dębowa to gatunek dużego (ok 4 cm długości), ściśle chronionego chrząszcza. Jej ciało jest krępe, brunatne, z oliwkowo metalicznym połyskiem. Spód i boki ciała pokrywają delikatne włoski. Czułki są krótkie, zakończone grzebykowatą buławką. Zamieszkuje dziuplaste, stare drzewa różnych gatunków (m.in. dąb, lipa, olsza, wierzba, klon), z dużym udziałem murszu (próchna) i o dużych średnicach. Samce wydzielają feromony płciowe przyciągające samice. Posiadają one śliwkowo-morelowy zapach, od którego wzięła się nazwa rodzajowa „pachnica”. Owady dorosłe (imago) spotkać można przez kilka tygodni (czerwiec-lipiec) zwykle w bezpośrednim otoczeniu drzewa. Gatunek ten jest najbardziej aktywny ciepłymi popołudniami. Larwa (pędrak o długości do 6 cm) żyje 3-4 lata we wnętrzu próchniejącego drzewa. Poczwarka ukryta jest w kokolicie (długości 5-6 cm) zbudowanym z drobinek próchna oraz odchodów larw zmieszanych ze śliną.

Daniele to zwierzęta licznie zamieszkujące teren Bolimowskiego Parku Krajobrazowego. Tworzą tu męskie lub żeńskie stada liczące od kilku do nawet 30 osobników. Latem zwierzęta  charakteryzują się rudawym ubarwieniem z dobrze widocznymi białymi cętkami na grzbiecie. Zimą szata zmienia się na szaro-brunatną, a cętki stają się prawie niewidoczne.

Grubodziób to największy ptak z rodziny łuszczaków gnieżdżący się w Polsce. Jest nieco mniejszy od szpaka. Charakteryzuje się dużą głową, potężnym dziobem oraz nieproporcjonalnie krótkim ogonem. Głowa i brzuch ptaka są beżowo-pomarańczowe, kark szary, grzbiet ciemnobrązowy. Wokół dzioba widoczna czarna plama. Skrzydła są ciemne, z biało beżową pręgą oraz granatowym połyskiem na lotkach, nogi różowe. Dziób grubodzioba zmienia barwę: w okresie godowym jest niebieskawoszary, w szacie spoczynkowej - jasnobeżowy. Samiec jest intensywniej ubarwiony od samicy.

Jemioła pojawia się coraz częściej w polskim zestawie bożonarodzeniowym. Do niemieckiej choinki, lapońskiego Świętego Mikołaja, wywodzących się z rzymskich czasów prezentów (wówczas noworocznych) dołączyła celtycka jemioła, dając jako żywo wyraz „nowej tradycji”.

Stare dorodne drzewo może stać się pomnikiem przyrody – z woli rady gminy i mocy ustawy o ochronie przyrody. Tym razem mamy do czynienia nie z jednym drzewem ale z całą setką! Sto drzew na stulecie odzyskania niepodległości! – taki właśnie pomnik przyrody uchwaliła Rada Gminy Bolimów. Wniosek w tej sprawie złożyła Wspólnota Lasów Osady Bolimów, dokumentację przygotował Oddział Terenowy Bolimowskiego Parku Krajobrazowego.

Sprawa bez precedensu. Nie ma bowiem w okolicy, a może i w całej Polsce czy wręcz w tej części Europy  tak licznego  i tak brzemiennego w treści  pomnika przyrody!

Gąsiorek (Lanius collurio) jest najpospolitszym przedstawicielem rodziny dzierzbowatych występujących w Polsce. Jest to ptak nieco większy od wróbla; dymorfizm płciowy u gąsiorka jest silnie widoczny. Wierzch głowy i kark u samca są szare, grzbiet i wierzch skrzydeł jasnobrązowe, a spód ciała białoróżowy. Przez oko przechodzi czarna maska. Samica natomiast jest cała brązowa z wyjątkiem brzucha, który jest jasny i prążkowany. Brak również maski. Młode osobniki są podobne do dzierzby rudogłowej.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button