Skocz do treści

Szkolenie sadownicze na wzniesieniach łódzkich

PK Wzniesień Łódzkich   \   Aktualności

fot. Archiwum ZPKWŁW dniu 18.10.2014 r. w Centrum Zarządzania Łódzkim Szlakiem Konnym w Łagiewnikach odbyło się kolejne szkolenie sadownicze dla miłośników tradycyjnych sadów i odmian polskich owoców pod nazwą „Zakładanie, ochrona i pielęgnowanie sadów oraz gospodarowanie zgodnie z zasadami ogrodnictwa zrównoważonego”. Szkolenie mogło sie odbyć dzięki dofinansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi. Jak każdego roku, uczestnicy dopisali. W szkoleniu wzięli udział nie tylko mieszkańcy Łodzi i najbliższych okolic, ale także goście z krańców województwa, co upewnia nas, że takie spotkania i szkolenia są potrzebne.

Uczestnicy szkolenia nie tylko wysłuchali teoretycznych wystąpień Grzegorza Hoduna z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Łukasza Nowackiego z Fundacji Transformacja, Katarzyny Nowak z Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach, oraz Katarzyny Krakowskiej z Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Łódzkiego. O szlaku konnym oraz projekcie jabłoniowym opowiadała Renata Lawin – pracownik Centrum Zarządzania Szlakiem Konnym.

Teoria teorią, a największe zainteresowanie wzbudziła jak zwykle praktyka. Uczestnicy szkolenia dowiedzieli się, jak wybrać i przygotować miejsce pod sad, w jakie odmiany drzew i krzewów się zaopatrzyć, jak przygotować je do sadzenia, a wreszcie jak sadzić i zabezpieczyć młode drzewka przed niekorzystnymi warunkami. Jeszcze większe emocje wzbudził pokaz szczepienia drzewek i okulizacji. Tu pytaniom prawie nie było końca.

Najważniejsze jednak jest to, że uczestnicy szkolenia wyszli z przekonaniem, że zarówno sady nowoczesne, wielkotowarowe jak i przydomowe sady tradycyjne są potrzebne. Każdy z nich ma inne funkcje. W sadach przydomowych powinniśmy zachować pełną różnorodność i uwolnić się od chemii stosowanej z konieczności w sadach wielkotowarowych. Wreszcie tradycyjny sad to pachnące, smaczne owoce, które prosto z drzewa trafiają na nasze stoły.

LS

fot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁfot. Archiwum ZPKWŁ
Łódzkie promuje