W dniu 8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, uczenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
Właściwe odżywianie ma ogromne znaczenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego, w związku z czym stanowi podstawę zdrowego stylu życia. Dzięki stosowaniu się do zasad prawidłowego odżywiania zmniejszamy ryzyko wystąpienia otyłości i związanych z nią chorób, takich jak: cukrzyca typu 2, choroby serca oraz wiele nowotworów: rak okrężnicy, piersi, prostaty. Prawidłowe odżywianie wpływa również na jakość życia, poprawia wygląd; dodaje energii, zwiększając zdolność do pracy oraz ćwiczeń fizycznych i umysłowych.
Obecnie wzrasta świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania. Coraz więcej osób stara się jeść zdrowe, nieprzetworzone produkty, zamiast posiłków typu fast food. Mimo to, w dalszym ciągu wielu uczniów cierpi na nadwagę. Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania ma za zadanie pokazać, jak ważne jest zdrowe odżywianie w dzieciństwie, ponieważ wiąże się ono z prawidłowym funkcjonowaniem naszego organizmu w dorosłym życiu.
Święto to obchodzone jest na wiele sposobów. Powstają kampanie informacyjne, które dotyczą dobrych nawyków żywieniowych, prowadzone są różne warsztaty w tej tematyce, a w niektórych krajach szefowie kuchni zapraszają dzieci i młodzież do restauracji, aby pokazać im czym jest zdrowe jedzenie i gotowanie.
Opr.D.WB