W Polsce Wielki Dzień Pszczół zainaugurowano w 2013 roku. Pomysłodawcą akcji była Akademia Przyjaciół Pszczół. Intencją tego wydarzenia było i jest uzmysłowienie jak dużo zawdzięczamy pszczołom i jak mógłby wyglądać świat bez nich.
Pszczoły zapylają kwiaty drzew i krzewów owocowych, warzyw i innych roślin owadopylnych. Bez pracy pszczół miodnych, trzmieli czy pszczół samotnic, rolnictwo nie mogłoby istnieć, zawdzięczamy im produkcje 1/3 żywności. Spośród 100 gatunków roślin uprawnych dających 90% żywności na całym świecie aż 70 zapylają pszczoły, widzimy więc jak ważna jest ich rola w ekosystemie. Bez pszczół nie byłoby warzyw i owoców, w przypadku upraw sadowniczych zapylanie roślin przez te owady może zwiększyć plony nawet o 80%. Oprócz wkładu w produkcję żywności, pszczoły odgrywają istotną role w zachowaniu bioróżnorodności.
W latach 90 ubiegłego wieku pojawiły się pierwsze wzmianki mówiące o masowym wymieraniu tych owadów, wiek XXI nie przyniósł niestety pozytywnych zmian i pszczoły nadal giną (w Polsce w niektórych regionach podczas zimy umiera nawet do 30% rodzin pszczelich).
Wymieranie dotyczy nie tylko pszczół hodowlanych ale również dzikich gatunków. Trudno wskazać jedną główna przyczynę tego zjawiska, ale udowodniono, że wpływ na to mają: nadmierne stosowanie środków ochrony roślin w rolnictwie, rozwój cywilizacyjny a co za tym idzie likwidacja łąk i pastwisk, stosowanie upraw monokulturowych, zmiany klimatyczne, a w przypadku dzikich gatunków oprócz wyżej wymienionych również: brak miedz, śródpolnych zadrzewień, skarp, stert kamieni co skutkuje brakiem kryjówek i miejsc do zakładania gniazd.
Pamiętajmy o pszczołach bo dzięki nim możemy żyć.
Opr. i zdj. DWB